Ungdom

Dansa, segla, simma – fritid med träning

Fotboll, bowling, gymnastik, dans, segling, badminton, ridning, rullstolsbasket – oavsett var man bor i Sverige och oavsett funktionshinder så finns det alltid möjligheter till träning för dig som barn eller ung vuxen.

Habiliteringen och deras sjukgymnaster erbjuder både gruppträning, individuella träningsprogram, badtider i varm bassäng och exempelvis tillgång till tandemcyklar och trehjulingar för unga vuxna. Större kommuner och stadsdelar erbjuder både sim- och idrottshallar som är anpassade på olika sätt, exempelvis bad med höj- och sänkbar bassängbotten etc. Många simhallar erbjuder också motionskurser och gruppträningar för barn och unga med funktionshinder som behöver extra stöd.

Ett annat tips är att kolla med föreningarna där du bor, fler än man tror har träningsaktiviteter för ungdomar med funktionshinder, mycket tack vare att varje idrottsförening som är ansluten till något specialidrottsförbund kan söka ett lokalt aktivitetsstöd för barn- och ungdomsidrott.

Parasportförbundet erbjuder också massor med olika aktiviteter och träningar för nybörjare och motionärer men också för elitsatsningar.

Det finns lättsökta webbplatser som exempelvis Fritidsnätet i Stockholm, som samlar fritidsutbud i det egna länet för barn och ungdomar som har funktionsnedsättningar.

Enkelt att söka efter fritidsaktiviteter som just du är intresserad av, och ett bra sätt att få en överblick över vad som finns i ditt närområde.

Vad händer när ditt barn fyller 18?

Fram till dess att man fyller 18 år betraktas man som barn inom LSS, men vad händer sedan?

Efter myndighetsdagen får du som förälder inte längre ta del av ditt barns journaler inom sjukvård, habilitering, skola, inte heller har du tillgång till bankkonton, du kan inte längre skriva under avtal eller hantera ekonomiska frågor etc för ditt barn.

Om ditt barn har ett kognitivt funktionshinder eller på grund av annat inte kan sköta sina ekonomiska och juridiska angelägenheter och du vill fortsätta hjälpa till med dessa delar, ska du ansöka om att bli god man.

Ring tel:0720506564 eller skicka ett mejl till: hej@barnassistans.se

Ta körkort med anpassad bil

Ungdomar med en rörelsenedsättning har goda möjligheter att ta körkort, eftersom det går att anpassa bilen så att föraren kan köra den.

Ungdomar med en rörelsenedsättning som behöver köra en anpassad bil har rätt att göra körprovet hos Trafikverket i sin egen anpassade bil.

För att det ska fungera måste det finnas villkorskoder i körkortstillståndet som stämmer överens med den
anpassning som bilen har. Koderna beskriver vilken utrustning föraren behöver ha i bilen eller vilka hjälpmedel föraren behöver använda för att kunna köra. Det kan vara saker som exempelvis handreglage för gas och broms istället för fotpedaler.

Anpassning av bilar
I stort sett alla bilar kan anpassas, men alla anpassningar kan inte göras i alla modeller. 

Rulla till toppen